przepisy z kaszy jaglanej

Przepisy z kaszy jaglanej – zdrowo, pysznie i bezglutenowo

Posted on Posted in Dietetyka

Nawet jeśli jesteś sceptykiem kaszy jaglanej, nasze oryginalne przepisy Cię do niej przekonają – szybkie, zdrowe, pyszne, a przede wszystkim naturalnie bezglutenowe! Przedstawiamy zalety małego, jasno-żółtego ziarenka z czarną kropką.

 

Przepisy bezglutenowe

 

Wszystkie poniższe przepisy są z założenia bezglutenowe, ale pamiętajcie aby zakupić kaszę jaglaną oraz płatki owsiane ze znakiem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Macie wtedy pewność, że produkt nie mógł ulec zanieczyszczeniu przez gluten.

Gotowanie kaszy jaglanej – podstawa

 

Najlepiej jest ugotować kaszę jaglaną w proporcji 1:2. Na jedną łyżkę kaszy, powinny przypadać 2 łyżki gorącej wody. Oczywiście można ugotować ją również w mleku roślinnym lub zwierzęcym. Jeżeli chcesz uzyskać efekt mniej sypkiej kaszy, można wykorzystać proporcję 1:3.

Należy gotować ją na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż wchłonie całą wodę, co jakiś czas mieszając. Pilnujcie, aby się nie przypaliła – w tym celu można pod koniec gotowania wyłączyć kuchenkę i pozostawić kaszę pod przykryciem, aby wchłonęła resztę wody.

 

Pasta śniadaniowa z kaszy jaglanej i papryki

 

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 papryka

Papryka słodka w proszku, pieprz, sól, natka pietruszki

Kaszę jaglaną ugotować według powyższych zaleceń. Paprykę przekroić na pół, usunąć ogonek
i nasionka. Nagrzać piekarnik do 200oC i umieścić w nim paprykę na około 20 minut. Bardzo istotne jest, aby była ułożona zewnętrzną skórką do góry. Gorącą paprykę następnie włożyć do garnka, zakryć i pozostawić do ostygnięcia. Po 10-15 minutach można zdjąć skórkę z papryki i pokroić ją na mniejsze kawałki, połączyć z kaszą, przyprawami i zmiksować. Jeżeli konsystencja nie będzie odpowiednia,
dodajcie odrobinę oliwy. Tak powstałą pastę zamknąć w dokładnie umytym i wyparzonym słoiku, przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartość energetyczna całej pasty:

Energia: 626 kcal

Białko: 19,7 g

Tłuszcze: 5,7 g

Węglowodany: 130,9 g

Błonnik: 8,4 g

 

Jaglany budyń czekoladowy z owocami

 

¼ szklanki suchej kaszy jaglanej

2/3 szklanki gorącej wody lub mleka

0,5 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego

½ banana

¼ tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

Owoce (np. maliny, granat lub inne)

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kaszę ugotować (delikatnie rozgotować) w 2/3 szklanki wody lub mleka pod przykryciem. Po wchłonięciu całości płynów dodać jeszcze 0,5 szklanki dowolnego mleka, płynną czekoladę i banana. Całość zblendować na gładką masę i przełożyć do miseczki. Podawać z owocami.

Wartość energetyczna dla budyniu gotowanego na wodzie, z dodatkiem niesłodzonego mleka roślinnego i 100 g malin:

Energia: 458 kcal

Białko: 10,7 g

Tłuszcze: 14,1 g

Węglowodany: 81,4 g

Błonnik: 9,9 g

 

budyń z kaszy jaglanej

 

Kokosowy jagielnik

 

Tortownica o średnicy 16-18 cm

 

Spód:

1/4 szklanki płatków owsianych

¼ szklanki dowolnego rodzaju mielonych orzechów – polecam migdały

10 daktyli

1 łyżeczka oleju kokosowego

 

W innej wersji można na spód wyłożyć pokruszone herbatniki wymieszane 1 łyżeczką oleju kokosowego.

 

Nadzienie:

4 – 5 łyżek wiórków kokosowych

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

2 szklanki mleka (polecam napój kokosowy)

1 łyżka oleju kokosowego

400 ml mleczka kokosowego z lodówki

3 łyżki miodu

 

Niezastygająca polewa:

0,5 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)

2 łyżeczki oleju kokosowego

 

Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni – uważać, aby się nie przypaliły. Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na około 15-20 minut. Płatki owsiane zmielić i wymieszać z nasączonymi daktylami, kakao i olejem kokosowym. Zblendować i wyłożyć na spód tortownicy nasmarowanej tłuszczem, np. olejem kokosowym. Spód tortownicy włożyć na kilka minut do lodówki. Kaszę jaglaną ugotować w mleku. Po wsiąknięciu całego mleka dodać olej kokosowy i wymieszać. Dodać prażone wiórki kokosowe, miód, olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego. Dokładnie wymieszaj i zblenduj na gładką masę.

 

Całość przelej do tortownicy i ponownie odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnego dnia roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszać z olejem kokosowym. Przestudzić i wylać na schłodzone ciasto. Posypać dodatkowymi wiórkami kokosowymi, dekorować dowolnymi owocami. Jeżeli polewa na cieście ma zastygnąć – wstawić ciasto na około 1 godzinę do lodówki.

 

Wartość energetyczna całego ciasta:

Energia:  3220 kcal

Białko: 53 g

Tłuszcze: 189,7 g

Węglowodany: 364 g

Błonnik: 26,3 g

 

 

Spodobały się Tobie nasze przepisy? Bo to jeszcze nie wszystko ☺ Zapraszamy Cię na nasze warsztaty kulinarne, które odbędą przy okazji weekendowego lub tygodniowego, aktywnego wyjazdu w góry – razem z nami schudnij do wakacji i popraw swoją kondycję… albo po prostu czekaj na nasz kolejny artykuł ☺ Do zobaczenia!
Więcej informacji…

 

 

Dodaj Komentarz

comments