Produkty bezglutenowe w 100% – jak je rozpoznać?

Posted on Posted in Dietetyka

Diagnoza: celiakia lub alergia na gluten. Często po długiej drodze do znalezienia przyczyny złego samopoczucia, dowiadujesz się, że przed Tobą zupełnie nowe życie, nowe nawyki żywieniowe, nowy jadłospis. W najbliższych artykułach znajdziesz praktyczne porady o tym, jak odnaleźć się w nowej sytuacji. Produkty bezglutenowe – zaczniemy od ich doboru.

Dostępność produktów bezglutenowych na polskim rynku jest coraz szersza. Sklepy ze zdrową żywnością oraz duże markety starają się dostosować do potrzeb swoich klientów. Jednak czy powinieneś ufać wszystkim produktom z półki „zdrowa żywność”? Niekoniecznie.

 

Jak rozpoznać produkty bezglutenowe?

 

Przede wszystkim szukaj, na opakowaniu interesującego Cię produktu, odpowiedniego oznaczenia: znaku przekreślonego kłosa. Tylko wtedy masz 100 % pewności, że produkt będzie dla Ciebie bezpieczny.

Kiedy produkt uznawany jest za bezglutenowy? Kiedy producent gwarantuje, że zawartość glutenu w 1 kilogramie produktu nie przekracza 20 mg. W takiej sytuacji na opakowaniu może pojawić się napis „produkt bezglutenowy”.

Jeżeli producent chciałby umieścić znak przekreślonego kłosa, może zgłosić się do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, gdzie zostanie pokierowany do odpowiednich jednostek wykonujących badania zawartości glutenu w oferowanych produktach i zakładach produkcyjnych.

Jeśli spełni wszystkie normy, to zostanie mu udzielona licencja na wykorzystywanie tego międzynarodowego oznaczenia. Procedury związane ze znakowaniem żywności bezglutenowej opisane są w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 z dnia 30 lipca 2014 roku. Przepisy te weszły w życie z dniem 20 lipca 2016 roku.

produkty bezglutenowe

 

 

 

Czytaj etykiety spożywcze

 

Nie zapominaj także o czytaniu etykiet – każdy produkt, w tym pieczywo lub wędliny, powinny mieć załączoną etykietę z wypisanymi składnikami wykorzystanymi do wytworzenia produktu końcowego oraz deklaracją słowną lub graficzną producenta względem zawartości lub możliwości zanieczyszczenia glutenem.

Jeżeli takowej nie posiada, powinieneś otrzymać ją do wglądu na życzenie w miejscu, w którym robisz zakupy. Nie wstydź się o nią prosić – robisz to dla własnego zdrowia, a nic ważniejszego nie istnieje.

Jeżeli masz wątpliwości względem tego, czy wybrany przez Ciebie produkt rzeczywiście jest bezpieczny, zajrzyj do tego pliku.

Dodaj Komentarz

comments