zapobiec chorobie

Lecz się z przeziębienia… w kuchni

Posted on Posted in Dietetyka

Tej zimy wielu z nas zażyło już antybiotyk, aby wyleczyć się z infekcji czy stanu zapalnego. Mimo to chorujemy ponownie. Dzisiaj kontynuujemy rozpoczęty w poprzednim artykule temat – jak wyleczyć się z infekcji i zapobiec chorobie z pomocą naturalnych, domowych sposobów.

 

Kasza jaglana

 

O kaszy jaglanej można mówić godzinami – zdecydowanie niebawem poświęcimy osobny artykuł jej działaniu. Niewątpliwie, ma ona właściwości przeciwzapalne i antywirusowe. Warto profilaktycznie włączyć ją do swojego jadłospisu – szczególnie, że stosować możemy ją na obiad, deser, jak i na kolację.

Spożywanie kaszy jaglanej pomaga zapobiec chorobie, a także znacznie przyspiesza proces leczenia, zwłaszcza powiązany z infekcją górnych dróg oddechowych (katarem, zapaleniem zatok). Dodatkowo, jest łatwostrawna, więc nie obciąża organizmu podczas odbudowywania jego naturalnego stanu.

 

Rosół

 

Teraz ukłon w stronę babci lub mamy, które mogłyby ugotować Ci najlepszy na świecie rosół. Oczywiście możesz wykonać go również samodzielnie, ale z dodatkiem matczynej miłości na pewno uda się zapobiec chorobie. Jego właściwości lecznicze opierają się przede wszystkim na mocy rozgrzewania organizmu.

Dodatkowo, podczas dosyć długiego procesu gotowania rosołu, z mięsa wydziela się do wywaru cysteina. Jest ona aminokwasem, który wspomaga odkrztuszanie oraz usuwanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach i płucach.

Używane do rosołu warzywa również „oddają” do wywaru to, co mają najlepsze: wszystkie witaminy, które dodatkowo odżywią Twój osłabiony organizm. Pamiętaj, że mówimy tutaj o prawdziwym rosole bez nadmiaru soli czy zastosowanej kostki bulionowej, która zawiera w sobie niekorzystny glutaminian sodu.

 

miód zapobiega chorobie

 

Miód

 

Aby zapobiec chorobie wielu z nas często sięga po miód. Dodajesz go do wody czy herbaty. Należy jednak pamiętać, że jego właściwości prozdrowotne zostają zniszczone w temperaturze 40ºC, dlatego dodawanie go do gorącej herbaty powoduje jedynie, że osłodzi nam czas choroby.

Usuwanie bakterii z organizmu, po spożyciu miodu, możliwe jest dzięki enzymom z gruczołów ślinowych owadów, które ten specyfik wyprodukowały, więc to właśnie im powinieneś być szczególnie wdzięczny za tę ciężką pracę.

Substancją wspomagającą jest występowanie w miodzie nadtlenku wodoru, którego roztwór znany jest pod nazwą wody utlenionej, służącej do odkażania ran. To nie jedyna substancja, która pomaga w zwalczeniu bakterii takich jak gronkowce, paciorkowce czy grzyby.

Miód zawiera także cały szereg witamin i składników mineralnych wspomagających regenerację organizmu po przebyciu infekcji.

 

W poprzednim artykule Powiedz chorobie STOP! Jak przestać chorować?  pisałyśmy również o naturalnych antybiotykach oraz ssaniu oleju kokosowego, jako metodach walki z przeziębieniem.

Ostatnia rada: jeżeli pojawią się u Ciebie niepokojące objawy, np. silne zmęczenie bez konkretnej przyczyny, katar, kaszel, bóle głowy czy mięśni, to nie zwlekaj z reakcją. Daj sobie czas na odpoczynek i skorzystaj z domowych sposobów walki z przeziębieniem. Poświęć jeden dzień na poradzenie sobie z rozwijającą się chorobą. Jeśli objawy nie mijają udaj się do lekarza. Konieczne jest abyś zareagował na tyle wcześnie, aby zażywanie bogatego w skutki uboczne antybiotyku, nie było konieczne. 

Już wiesz, jak poradzić sobie z pojawiającymi się objawami przeziębienia czy zapobiec chorobie. Może Ty masz swoje specjalne sposoby na walkę z infekcjami i poprawę odporności organizmu? Jeżeli tak, to podziel się nimi w komentarzu poniżej.

 

Dodaj Komentarz

comments