rozmrozić mrożonki

Jak zdrowo rozmrozić mrożonki?

Posted on Posted in Dietetyka

Zima jest niemiłosierna dla wielbicieli świeżych owoców i warzyw – brak dostępu do większości z nich.  Chcesz odżywiać się zdrowo i różnorodnie również o tej porze roku? Wykorzystuj mrożonki. Dzisiaj podpowiemy, na co powinieneś zwrócić uwagę podczas korzystania z tego typu produktów i jak zdrowo rozmrozić mrożonki.

 

Bezpieczne rozmrażanie produktów mięsnych

 

Jak zapewne wiesz, aby rozmrozić mrożonki potrzebny jest czas. Mięso warto jest wyjąć w dniu poprzedzającym jego przygotowanie i przełożyć do miseczki czy pojemnika umieszczonego następnie w lodówce. W ten sposób unikniesz namnażania się bakterii, zachowasz wszystkie składniki odżywcze i kruchość produktów mięsnych.

Pamiętaj, żeby rozmrażające się mięso przykryć chociażby talerzykiem. Dzięki temu unikniesz mieszania się zapachów różnych produktów spożywczych.

Przyspieszanie procesu rozmrażania znacznie pogorszy smak i jakość mięsa. Straci ono swoją strukturę, a ciepło będzie wspomagało namnażanie się niekorzystnych drobnoustrojów. Jedyną formą przyspieszenia tego procesu jest rozmrażanie w chłodnej wodzie. Jednak skorzystanie z tej opcji wymaga wymieniania wody, w której produkt przebywa. Z doświadczenia dodam, że nawet ta metoda wpływa na zmniejszenie aromatu i jędrności mięs.

 

Zamrożone witaminy i składniki mineralne

 

Owoce, warzywa oraz przyprawy można mrozić jeszcze latem, świeżo po zbiorach. Pozwoli to na zachowanie pełni jakości oraz wartości odżywczych produktu. W przypadku braku możliwości przechowywania większych ilości mrożonek, nie warto pomijać tych dostępnych w sklepach. Produkty te poddawane są bowiem działaniu bardzo niskich temperatur zaraz po zbiorze, dzięki czemu zachowują zdecydowaną większość witamin i składników mineralnych.

Przypominamy, że mrozić można nie tylko owoce czy warzywa, ale również przyprawy, takie jak koperek, szczypiorek czy natkę pietruszki. Są to produkty dostępne w wersji świeżej w okresie zimowym, ale nie ukrywajmy, że ich smak i zapach znacząco odbiegają od aromatu towarzyszącemu nam w okresie letnim.

Jeżeli jesteś w grupie szczęśliwców mających swoją małą hodowlę przypraw na oknie, to zazdrościmy i polecamy Ci nie zapominać o mrożeniu. Cały czas jest to dobry sposób, aby uniknąć zmarnowania zbiorów w sytuacji, kiedy akurat obrodzą bardziej, niż się tego spodziewałeś.

Kiedy już masz dostęp do tego typu produktów mrożonych, warto jest wrzucać je do wody bez wcześniejszego rozmrażania i gotować pod przykryciem – kiedy potrawa docelowa wymaga poddania ich obróbce termicznej. Zachowasz tym samym w dalszym ciągu pełnię jej ich wartości, szczególnie witaminę C oraz zapobiegniesz rozwojowi drobnoustrojów. W innym przypadku, kiedy chcemy spożyć produkty na surowo, polecam rozmrażać mrożonki również w lodówce, najlepiej na najniższej półce.

 

zdrowy szczypiorek

 

Produkty mączne

 

Mrozić można również różnego rodzaju wyroby piekarnicze, np. chleby, bułki, ciasto do pizzy. Zarówno w postaci gotowej lub jako półprodukt do wypieczenia. Istotne jest, aby w przypadku gotowych produktów mrozić je tuż po przyrządzeniu i wystudzeniu – możliwie najświeższe. Ma to na celu zachowanie odpowiedniej struktury i smaku produktu. Mrożenie nie pomoże „odświeżyć” się chlebowi, a wręcz spowoduje, że będzie on jeszcze bardziej niezjadliwy.

Uwaga: raz rozmrożone produkty – nieistotne czy są to lody, mięso, owoce, warzywa – nie mogą zostać zamrożone po raz kolejny. Powtórne wykorzystanie tego procesu nie tylko nie pozwoli na zachowanie świeżości produktów, a nawet może spowodować namnażanie się salmonelli i zatrucia pokarmowe.

Mrożenie jest procesem nie tylko służącym zachowaniu produktów dostępnych latem, ale również oszczędzającym Twój czas. Raz na kiedyś możesz przechować w zamrażarce własnoręcznie robione potrawy, na tzw. „czarną godzinę”, kiedy nie masz czasu na gotowanie obiadu od podstaw. Jednak pamiętaj, że najlepszej jakości mrożonki będziesz miał tylko wtedy, kiedy wykonasz je samodzielnie ze świeżych produktów.

Dodaj Komentarz

comments